ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Η ελαιοκαλλιέργεια είναι κυρίαρχη στην περιοχή ενώ τα παραγόμενα προϊόντα, ελιά και ελαιόλαδο, χαρακτηρίζονται για την ποιότητά τους. Ιδιαίτερα δυναμική εμφανίζεται η βιολογικά πιστοποιημένη ελαιοκαλλιέργεια με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοτικό διαμέρισμα Κεφαλάς (Δήμος Θεραπνών, Νομός Λακωνίας) όπου το σύνολο των ελαιοκαλλιεργειών είναι βιολογικές.
Στην περιοχή ήδη δραστηριοποιείται το Τοπικό Σύμφωνο για την Ελιά και το Ελαιόλαδο, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία των Ο.Τ.Α και των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής του Πάρνωνα με κύριο αντικείμενο την προβολή του ελαιολάδου και των προϊόντων της ελιάς μέσα από τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις σχετικά με τη διατροφική τους αξία και τη συμβολή τους στην υγιεινή διατροφή του ατόμου. Επίσης στο Δήμο Φάριδος, το Σεπτέμβριο, διοργανώνεται η «Γιορτή της Ελιάς» ή «Ελαιοφόρια», με εκδηλώσεις που διαρκούν τρεις ημέρες και μοιράζονται γλυκίσματα και εδέσματα.
Αξιόλογο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας 9 αγροτικών συνεταιρισμών της Λακωνίας με τη δημιουργία της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας (ΚΑΣΕΛΛ). Η ΚΑΣΕΛΛ με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και την επιχορήγηση από το Τοπικό Πρόγραμμα ΚΠ LEADER+ δημιούργησε μια μονάδα τυποποίησης ελιάς και ελαιολάδου η οποία εξυπηρετεί πολύ μεγάλο αριθμό παραγωγών.
Έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ) το ελαιόλαδο Κροκεών Λακωνίας και το ελαιόλαδο Πετρίνας (Δ. Σμύνους), ενώ το ελαιόλαδο που παράγεται σε όλο τον Ν. Λακωνίας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).


Η εκτίμησή σας
Μέσος όρος (15 Ψήφοι)
Αγαπημένα
Αποστολή σε κάποιο φίλο Αποστολή σε κάποιο φίλο