ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των Ιαματικών πηγών Σμοκόβου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Το 1662 οι μοναχοί Μόσχος και Φράγκος Στραβοένογλου, Σμοκοβίτες άρχοντες κατά την παράδοση, τις αξιοποίησαν χτίζοντας πρόχειρες εγκαταστάσεις και λουτήρες. Αργότερα επισκέπτονταν τακτικά για θεραπεία τα Λουτρά ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων μαζί με τον Μαχμούτ Πασά. Αμφότεροι έδωσαν τα ονόματά τους σε δύο πηγές της Λουτρόπολης. Μετά τη δολοφονία του Αλή Πασά τα πάντα ερημώθηκαν. Όταν το 1882 έγινε η προσάρτηση της Θεσσαλίας, οι πηγές περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο που άρχισε να τις εκμισθώνει σε ιδιώτες για την εκμετάλλευσή τους. Το 1903 οι πηγές παραχωρούνται για μια 20ετία στον πολιτευτή Καρδίτσας Τερτίπη, επί των ημερών του οποίου έγινε η διάνοιξη της οδού Καρδίτσας – Σμοκόβου και η κατασκευή των πρώτων ξενοδοχείων. Το 1923 αναλαμβάνει την εκμετάλλευση για μια 25ετία η εταιρία Γενικών Επιχειρήσεων Καρδίτσας, η οποία πραγματοποίησε την υδρομάστευση των υδάτων και την ανέγερση σύγχρονου για την εποχή υδροθεραπευτηρίου. Ταυτόχρονα με τη βελτίωση των λουτρικών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων γίνεται από τον υδρολόγο ιατρό Δ. Κριτικό σοβαρή πλέον έρευνα για τη θεραπευτική αξία των ιαματικών υδάτων, των ενδείξεων και των αντενδείξεών τους. Το 1943, στα χρόνια της κατοχής, η λειτουργία των λουτρών διακόπηκε και χρησιμοποιείται η Λουτρόπολη από τον ΕΛ.ΑΣ. ως έδρα Σχολής στρατιωτικής εκπαίδευσης. Οι Γερμανοί κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις. Το 1952 παραχωρήθηκαν με μίσθωση από τον Ε.Ο.Τ., ύστερα από διαγωνισμό, στον ιδιώτη Ν. Παπαδημητρίου με την υποχρέωση να τα ανοικοδομήσει. Τέλος, με σύμβαση που υπογράφηκε στις 19/4/83 η εκμετάλλευση των πηγών παραχωρήθηκε στην κοινότητα Λουτροπηγής. Για την εκμετάλλευση των πηγών, στις 3/10/1983 συστάθηκε στην Κοινότητα Λουτροπηγής Κοινοτική Επιχείρηση με το όνομα «Κοινοτική Επιχείρηση Εκμετάλλευσης Λουτρών Σμοκόβου». Με την εφαρμογή του νόμου 2503/97 «Ι. Καποδίστριας» στις 1/1/1999 που είχε ως στόχο τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, η Κοινοτική Επιχείρηση μετεξελίχθηκε σε «Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών Σμοκόβου».

Τοποθεσία
Τα Λουτρά Σμοκόβου αποτελούν οικισμό που ανήκει διοικητικά στο τοπικό διαμέρισμα της Λουτροπηγής (το οποίο στο ευρύ κοινό είναι γνωστό ως Σμόκοβο, εξαιτίας της γειτνίασης και ταύτισής του με τα λουτρά)του δήμου Μενελαΐδας του Νομού Καρδίτσας. Η νοτιοανατολική πλευρά του Νομού Καρδίτσας καλύπτει ένα τόξο θερμών πηγών, και με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται 5 κύριες τοποθεσίες που γίνεται χρήση υπηρεσιών ιαματικού τουρισμού: τα λουτρά Σμοκόβου, Σουλαντά, Απιδιάς, Καΐτσας και Εκκάρας. Τα λουτρά Σμοκόβου είναι αυτά που έχουν γνωρίσει τη μεγαλύτερη άνθηση στην περιοχή και έχουν τις περισσότερες υποδομές. Θα πρέπει να τονίσουμε πως στην περιοχή υπάρχει και πλήθος άλλων πηγών οι οποίες δεν έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και παραμένουν άγνωστες ακόμη και στο γηγενή πληθυσμό. Οι ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας στον ορεινό όγκο των Αγράφων και σε υψόμετρο 450 μέτρων. Τα Λουτρά Σμοκόβου βρίσκονται σε απόσταση 17,5 χιλιομέτρων από τα Λουτρά Καΐτσας και σε απόσταση 59 χιλιομέτρων από τα Λουτρά της Υπάτης.

Περίοδος και ωράριο λειτουργίας
Η περίοδος λειτουργίας των Λουτρών Σμοκόβου έχει χρονική διάρκεια 4,5 μηνών. Συγκεκριμένα η έναρξη της περιόδου είναι την 1η Ιουνίου και η λήξη αυτής την 15η Οκτωβρίου κάθε έτους. Τον υπόλοιπο χρόνο οι εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του ιαματικού τουρισμού παραμένουν κλειστές.
Το ωράριο λειτουργίας διαφέρει ανάλογα με την περίοδο και έχει ως εξής:
-    Από 1/6 - 20/7 και 25/9 - 15/10: 07.30-12.30 & 16.00-18.00
-    Από 20/7 - 25/9: 05.30-13.00 & 15.00-21.30
Πρόσφατα, έχει επιμηκυνθεί η περίοδος λειτουργίας των ξενοδοχείων για γκρουπ, περιηγητές, κυνηγούς κλπ. και περιλαμβάνει αρκετά Σαββατοκύριακα κατά τη χειμερινή περίοδο, την περίοδο Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς, τις Απόκριες, το Πάσχα, κατόπιν όμως τηλεφωνικής συνεννόησης με την Επιχείρηση. Την μη λουτρική περίοδο η Επιχείρηση έχει σε λειτουργία τα ξενοδοχεία ΜΕΤΕΩΡΑ και ΤΕΜΠΗ και προσφέρει ειδικές τιμές με πρωινό, φαγητό καθώς και δωρεάν γνωριμία με τις ιαματικές λούσεις.

Διεύθυνση
Λουτρά Σμοκόβου, Τ.Κ. 43068

Στοιχεία Επικοινώνιας
Λουτρά Σμοκόβου (γραφεία): τηλ.: 2443061210, 61280  fax: 2443061178
Δήμος Μενελαΐδας:                τηλ.: 2443051213  fax: 2443051652

Ιστοσελίδα www.loutrasmokovou.gr

Η εκτίμησή σας
Μέσος όρος (15 Ψήφοι)
Αγαπημένα
Αποστολή σε κάποιο φίλο Αποστολή σε κάποιο φίλο