Κεντρική Μακεδονία  [ Τελευταίες καταχωρήσεις ]      Όλες οι καταχωρήσεις
article image ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή παρέμβασης υπάρχουν πάρα πολλοί, χωρίς όμως να έχουν τύχει της ανάλογης αξιοποίησης και προβολής, με αποτέλεσμα να παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΟΥ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που χτίστηκε το 1983...

article image ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πατρίδα του Αριστοτέλη, του μεγαλύτερου φιλοσόφου της αρχαιότητας, δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Πελοπόννησος  [ Τελευταίες καταχωρήσεις ]      Όλες οι καταχωρήσεις
ΑΡΧΑΙΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΑΜΥΝΑ, κ.λ.π.

Διάσπαρτα υπάρχουν στις περιοχές της Αρκαδίας, της Κορινθίας και της Αργολίδας λείψανα κυκλοφοριακών έργων και αμυντικών εγκαταστάσεων (αρματροχιές, πλακόστρωτοι οδοί, γέφυρες, ατραποί, φυλακεία (φρυκτώρια), πύργοι κλπ.).


ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΥΜΦΑΛΟΣ

Οι ανακαφές που γίνονται στο χώρο της Αρχαίας Στυμφάλου, από ομάδα Καναδών αρχαιολόγων,  στη λίμνη της Στυμφαλίας, όταν η στάθμη του νερού το επιτρέπει...


ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΦΛΙΟΥΝΤΑΣ

Κοντά στον ποταμό Ασωπό, στη σημερινή Νεμέα, συναντάται η Ακρόπολη της Αρχαίας Φλυούντας


Στερεά Ελλάδα  [ Τελευταίες καταχωρήσεις ]      Όλες οι καταχωρήσεις
article image ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ

Ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή της παραλίας Tολοφώνος, περιλαμβάνει εκτεταμένα ερείπια οχυρώσεων και οικισμών που καλύπτουν, χρονικά, περίοδο από τα Mυκηναϊκά έως τα Mεσαιωνικά χρόνια.


article image ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΙΡΡΑΣ

Η αρχαία Κίρρα βρίσκεται στον κόλπο της Ιτέας, στην έξοδο της κοιλάδας του Πλειστού ποταμού προς τον Κορινθιακό, όπου μεγάλες οδικές αρτηρίες από τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία και τη δυτική Ελλάδα διασταυρώνονταν με τους θαλάσσιους δρόμους από την Πελοπόννησο και τα νησιά.
.


article image ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

Ο χώρος του μαντείου των Δελφών είναι πράγματι συγκλονιστικός. Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς γιατί αυτό το μέρος είναι ο ομφαλός της γης.


Θεσσαλία  [ Τελευταίες καταχωρήσεις ]      Όλες οι καταχωρήσεις
Η ΤΟΞΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ
Η τοξωτή γέφυρα βρίσκεται 1 χλμ. περίπου δυτικά της Πύλης και έχει κτιστεί το 1514 από τον άγιο Βησσαρίωνα.

ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ
Είναι η περιοχή των Περραιβών, ελληνικού φύλλου το οποίο, την περίοδο, 11ο αιώνα π.Χ, μαζί με τους Θεσσαλούς και τους Μακεδόνες, εγκαταστάθηκε στην περιοχή της σημερινής επαρχίας Ελασσόνας.

ΓΟΝΝΟΙ
Σημαντική πόλη της Περραιβίας, 40χλμ. Βόρεια της Λάρισας, στην είσοδο των Τεμπών. Η οικονομική πολιτισμική άνθιση των Γόννων διαρκεί μέχρι τις αρχές του1ου αιώνα μ.Χ.

Δυτική Μακεδονία  [ Τελευταίες καταχωρήσεις ]      Όλες οι καταχωρήσεις
article image ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ανατολικά της Εορδαίας θα συναντήσετε πολλά και νοικυρεμένα χωριά που παρά τη γύμνια του Βερμίου στην περιοχή, αυτά είναι χωμένα κυριολεκτικά στο πράσινο.


article image ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Στη ρίζα του Βερμίου όρους και στην ανοιχτωσιά της Βεγορίτιδας ο επισκέπτης συναντά τους Πύργους, την παλιά Κατράντιτσα.


article image ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΣΑΝΙΟΥ
Στην κοιλάδα του Μύριχου, που την περικλείουν πυκνοδασωμένα βουνά, βρίσκεται το ιστορικό Σισάνι.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη  [ Τελευταίες καταχωρήσεις ]      Όλες οι καταχωρήσεις
article image ΦΕΡΕΣ

Στο νότιο-ανατολικό άκρο του νομού και σε μικρή απόσταση από τον θρυλικό ποταμό Έβρο και το Δέλτα του, δεσπόζει η σημερινή πόλη των Φερών.


ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΠΟΛΥΣΤΥΛΟ

Από την εποχή που έπαψε να υφίσταται η έννοια"πόλις-κράτος", οι ανθηρές και εύρωστες αρχαίες πόλεις της Θράκης αρχίζουν σταδιακά να παρακμάζουν, για να οδηγηθούν σε έντονη κάμψη κατά το τέλος της ύστερης αρχαιότητας (4ος - 5ος αι.).


article image ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΥΒΑΣ

Στην κορυφή του υψώματος Kάστρο, 4 χλμ. νοτιοανατολικά του έρημου σήμερα χωριού Kαλύβα, ανακαλύφθηκε ένα σπουδαίο αρχαίο κάστρο.


Ηπειρος  [ Τελευταίες καταχωρήσεις ]      Όλες οι καταχωρήσεις
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Ο Νομός Πρεβέζης έχει πολλά ενδιαφέροντα μνημεία...

Δυτική Ελλάδα  [ Τελευταίες καταχωρήσεις ]      Όλες οι καταχωρήσεις
Αρχαίο Λεόντιο
Τρία χιλιόμετρα βόρεια του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου Βλασίας και σε μικρή απόσταση δεξιά της οδού Καλαβρύτων – Πατρών στο λόφο Καστρίτσι βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου Λεοντίου.

Ρακίτα
Στο βορειότατο άκρο του οροπεδίου της Ρακίτας (Κοινότητα Λεοντίου), στο Παναχαϊκό όρος, κοντά στο ονομαστό θέρετρο της Αχαΐας, ανασκάπτεται από το 1979 υστερογεωμετρικός περίπτερος αψιδωτός ναός και ο αποθέτης του.

Αρχαία Πάος
Στον Δήμο Παΐων, Β.Α του νέου οικισμού Πάος, αναπαύονται τα λείψανα της αρκαδικής πόλης Πάος, στην ακρόπολη της οποίας διατηρείται μια δεξαμενή όπου καταλήγει ένας πήλινος αγωγός. Έχουν βρεθεί επίσης, θεμέλια αρχαίου οικοδομήματος (πιθανόν ανακτόρων), θεμέλια ναού των Διοσκούρων, ορθογώνιοι πύργοι και μια πύλη.

Αγαπημένα
Αποστολή σε κάποιο φίλο Αποστολή σε κάποιο φίλο