Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμωτού "Η “ΚΥΨΕΛΗ”

Καλαμωτό Δήμου Καλλινδοίων Νομού Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. : 570 12
+30 23930 81305
+30 23930 81305sinetrismos@in.gr

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμωτού η «ΚΥΨΕΛΗ», ιδρύθηκε από μια ομάδα γυναικών του οικισμού Καλαμωτού που βρίσκεται σε απόσταση 55 χιλιομέτρων Ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ο συνεταιρισμός επιδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER+, με σκοπό να διατηρήσει την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και να προσφέρει υγιεινά προϊόντα, φτιάχνοντας σπιτικές πίτες και παραδοσιακά γλυκά, μαρμελάδες και ζυμαρικά από αγνά υλικά χωρίς τη χρήση συντηρητικών ή άλλων χρωστικών ουσιών και να συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας με αξιοποίηση των τοπικών παραγόμενων πρωτογενών προϊόντων και με την αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή.
Τα προϊόντα που φτιάχνουν οι γυναίκες του Καλαμωτού είναι:

  1. Χειροποίητες πίτες με ελαιόλαδο, φέτα και φρέσκα τοπικά λαχανικά σε μεγάλη ποικιλία (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πρασόπιτες, κολοκυθόπιτες, πατατόπιτες, κρεμόπιτες κλπ) νωπές, με κατεψυγμένη μορφή, ή ψημένες κατά παραγγελία καταψύχονται σε υπερσύγχρονα μηχανήματα βαθιάς κατάψυξης.
  2. Παραδοσιακά ζυμαρικά με πλήρη θρεπτικά συστατικά, νόστιμα και εύπεπτα όπως: τραχανάς (ξινός, γλυκός, νηστίσιμος, σταρένιος), κουσκούς (με γάλα, χωριάτικα αυγά και αλεύρι από σκληρό σιτάρι), χυλοπίτες, μακαρίνα (ποντιακό μακαρόνι με αυγά χωριάτικα), γιοφκάδες (νόστιμο συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο), κορκότο, πληγούρι,  ιβριστό & φύλλα για περέκ, χειροποίητα ψημένα στο τζάκι
  3. Γλυκά του κουταλιού, με ζάχαρη σε μικρή ποσότητα και όχι γλυκόζη που είναι χημικό παρασκεύασμα. Παρασκευάζονται σε μικρές ποσότητες για να κρατούν τη γεύση και το άρωμα των φρούτων: ακτινίδιο, βατόμουρο, βερίκοκο, δαμάσκηνο, κεράσι, κολοκύθι, κυδώνι, λεμόνι, νεράντζι, ντολμάς, πορτοκάλι, συκαλάκι, τριαντάφυλλο
  4. Μαρμελάδες με ζάχαρη σε μικρή ποσότητα και λίγο λεμόνι
  5. Τσουρέκια

Ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει επίσης και την παροχή υπηρεσιών τροφοδοσίας κοινωνικών εκδηλώσεων κατόπιν παραγγελίας, καλύπτοντας γεωγραφικά όλο τον Νομό.
 ΠαρασκευήΠαρασκευή 2Προιόντα

Στον οικισμό Καλαμωτού του ομώνυμου Τοπικού Διαμερίσματος του Δήμου Καλλινδοίων στον Νομό Θεσσαλονίκης,


Η εκτίμησή σας
Μέσος όρος (18 Ψήφοι)
Αγαπημένα
Αποστολή σε κάποιο φίλο Αποστολή σε κάποιο φίλο